Saturday, July 23, 2011

SEXUALITY: Στυτική δυσλειτουργία και αιμοδιάλυση


Μια ιδιαίτερη κατηγορία ανδρών με στυτική δυσλειτουργία είναι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Ένας συνδυασμός τόσο οργανικών όσο και ψυχογενών παραγόντων συνθέτει και συντηρεί την παθοφυσιολογία της στυτικής δυσλειτουργίας στον άνδρα που έχει τεχνητό νεφρό.

Μια τελευταία μελέτη ασχολείται με τα ποσοστά εμφάνισης και αντιμετώπισης της στυτικής διαταραχής σε άνδρες υπό αιμοκάθαρση.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 59 άνδρες για διάστημα 3 μηνών σε 2 κέντρα αιμοδιάλυσης. Όλοι οι άνδρες συμπλήρωσαν το διεθνές ερωτηματολόγιο για την εκτίμηση της στυτικής λειτουργίας IIEF, ενώ ακολούθησε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων παράλληλα με τις απαντήσεις όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της δυσλειτουργίας τους.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 54.7 +/- 14.08 ετών (23-78) και το χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση 16.03 μήνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του IIEF, το ποσοστό εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) ήταν 86.6%. Παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού εμφάνισης ΣΔ αλλά και της βαρύτητας αυτής με την αύξηση της ηλικίας. Εντελώς αντιδιαμετρικά είναι τα ποσοστά αντιμετώπισης της ΣΔ με το 23.66%, (εστιασμένο στα κατώτερα ηλικιακά στρώματα) να δηλώνει φαρμακευτική (και μάλιστα μη ικανοποιητική) ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Παραμένει, λοιπόν, μια «εγκαταλελειμμένη» ομάδα ανδρών, που λόγω της ιδιαιτερότητάς της είτε αδυνατεί, λόγω μη σωστής ενημέρωσης, είτε αδιαφορεί να αναζητήσει βοήθεια και λύσεις.

0 comments:

Post a Comment